De 3G-methode en The Secret

De mediahype The Secret heeft bij velen de indruk gewekt, dat creëren vooral om positief denken en visualiseren draait. Toch is creëren meer dan wat The Secret suggereert. Het is vooral een kwestie van doen, van actief en proactief aanpakken. Daarmee bedoel ik de juiste acties verrichten, de juiste handelingen uitvoeren en de juiste "uitstraling" hebben. Kortom: creëren begint en eindigt bij het juiste gedrag. Wat betekent dat, het juiste gedrag? Volgens de 3G-methode is het juste gedrag eigenlijk altijd het gedrag, dat helpt om je dromen of doelen te realiseren. Binnen de 3G-methode noemen we dat coherent gedrag. En wanneer niet alleen je gedragingen (G3) coherent zijn, maar ook je gedachten (G1) en je gevoelens (G2), dan ben je optimaal afgestemd op je doel en zul je het ook zeker bereiken. Dat wil zeggen: als het gestelde doel binnen je mogelijkheden ligt! Want wanneer je doel te hoog gegrepen is, dan zul je het nooit bereiken, ongeacht de creatiemethode waar je gebruik van maakt. Of dat nu de creatiespiraal, The Secret of de 3G-methode is. Stel jezelf daarom haalbare doelen en ga stap voor stap te werk.

Het geheim van The Secret is de kracht van positief denken en levensecht visualiseren. Daarnaast is het zaak om de handen uit de mouwen te steken. In de film en het boek The Secret wordt gesproken over de kracht van het voelen. Dat The Secret het daarover heeft is geen toeval. De kracht van het voelen is inderdaad enorm. Precies zoals The Secret ons laat zien! The Secret is gebaseerd op the Law of Attraction (LOA). The Law of Attraction is - vrij vertaald - de Wet van de Aantrekkingskracht. Het lijkt erop dat The Secret deze wet enigszins vergelijkt met de zwaartekracht. Deze metafoor is minder duidelijk dan The Secret suggereert.  

Wat is de LOA? De LOA stelt dat je aantrekt waarop je je focust. Uiteraard binnen het reëele mogelijkheden. Met of zonder The Secret zal een aap nooit kunnen vliegen als een arend. En ook een schildpad die The Secret heeft gelezen, zal het niet van een hardloper als Achilles kunnen winnen. Volgens de LOA kun je positieve en negatieve zaken in je leven aantrekken. Om succesvol met The Secret te kunnen werken, is het belangrijk waar je op focust.  Als je volledig focust op een onverdeeld verlangen, realiseer je het ook. En als je, omgekeerd, The Secret verkeerd gebruikt, bijvoorbeeld door een dubbelzinnige of egoïstische wens uit te spreken, is wat je ontvangt ook gedeeltelijk negatief en gedeeltelijk positief. Het principe waarmee in The Secret wordt gewerkt is in grote lijnen juist. Ik zeg in grote lijnen, omdat The Secret veel ruimte open laat voor noodzakelijke aanvullingen. Een daarvan is de aard van het menselijke bewustzijn. Dit is namelijk het materiaal waarmee je creëert, naar denken, voelen en doen.

De 3G-methode is zo ontworpen dat deze basisaspecten volledig aan bod komen bij het creëren. Ten opzichte van The Secret heeft de 3G-methode een enorme meerwaarde. Omdat de 3G-methode vanuit de drie-eenheid werkt en The Secret (LOA) vanuit de dualiteit, is de 3G-methode effectiever en biedt deze sneller en vollediger resultaat. En terwijl The Secret uitgaat van een lineair creatiemodel, berust de 3G-methode op een circulair creatiemodel. Ik zeg dus niet dat The Secret slechter of beter is dan de 3G-methode. Ik zeg alleen dat The Secret erg algemeen is en dat bovendien een deel van de oorspronkelijke, relevante teksten is weggelaten. Dit tot grote onvrede van de betrokken wetenschappers en coaches die in The Secret hun zegje doen. Daarom is de 3G-methode beter geschikt voor mensen die de diepte in willen om zowel hun doelen te bereiken als ook om innerlijke vrede te creëren.

Bij The Secret komt het omgaan met en oplossen van innerlijke problemen en weerstanden die je tegenkomt tijdens het creatieproces niet of onvoldoende uit de verf. Wel stelt The Secret dat je je op het positieve moet richten, telkens wanneer je negativiteit tegenkomt. Het coachen van duizenden mensen heeft me geleerd dat het lang niet altijd zo werkt.  Wanneer iemand zwaar depressief is, moet je daar niet op gaan inpraten met positieve affirmaties, opbeurende oneliners en clichés. Dat blijkt ook uit recente onderzoeken. Te positief zijn werkt soms zelfs averechts! Omdat je gevoel (G2) misschien negatiever is en in strijd met je verstand, met wat je jezelf aanpraat. Net zo belangrijk als de positieve, hoopgevende boodschap die The Secret brengt, is je ware gevoel (G2) en vooral je G3 (gedrag). Doen, doen en nog eens doen is de belangrijkste boodschap. Niet alleen afwachten maar nog meer aanpakken.... Net zolang tot je bent wie je wilt zijn en hebt bereikt wat je wenste te bereiken. Maak je dromen waar en aarzel niet. Met de 3G-methode heb je een schitterend instrument in handen om je doelen een voor een te realiseren!